Unul din subiectele care ma intriga in ultima perioada, cand interactionez cu diverse persoane, este acela in care aduc in discutie "schimbarea".Despre ce schimbare vorbesc ? Mai concret, vreau sa vorbesc despre schimbarea unor mici obiceiuri care deja le avem implementate de o buna perioada de timp si care sunt pe pilot automat.Practic nu facem un efort suplimentar sa le repetam, pentru ca ele deja sunt formate, sunt ca o amprenta in viata noastra.Partea cea mai interesanta cand vine vorba de obiceiurile noastre, este ca prima data noi le formam pe ele, ca mai apoi ele sa ne formeze pe noi.Este foarte simplu! Odata ce am invatat un lucru nou si il tot repetam (indiferent daca este pozitiv sau negativ) la un moment dat ajunge sa ne conduca el pe noi si nu invers.Obiceiurile noastre sunt sinonime cu obisnuinta.Un fel de reactii dobandite.Iar obisnuinta ne face sa actionam de cele mai multe ori fara sa gandim.Acum inteleg de ce avem totusi atat de multe obiceiuri.Nu ne place sa gandim de foarte multe ori.E mult mai simplu sa facem lucrurile din inertie, din obisnuinta.Schimbarea insa, ne ameninta tiparele obisnuintei si ne face sa gandim, sa reevaluam situatia si uneori sa ne dezvatam de comportamentele din trecut, ba mai mult sa invatam altele noi.
Acum vreau sa te intreb ceva : Daca de maine dimineata, cand te vei trezi, vei constata cu uimire ca absolut nimeni nu te mai place, ai incerca sa schimbi ceva ? Este un motiv destul de puternic sa produci o schimbare la tine ?
Ceea ce vreau sa evidentiez este ca o schimbare nu se produce singura de la sine.Trebuie sa avem un motiv serios pentru ca ea sa se produca.Uneori este nevoie de un motiv minor, alteori de unul major.Daca eu iti spun tie sa te schimbi de maine, sa incepi sa ai grija de corpul tau, sa mananci sanatos, sa te duci la sala sau sa citesti mai mult, ai face aceste lucruri doar pentru ca le zic eu? Cu toate ca esti foarte constient ca acestea te vor ajuta, primul impuls este sa te opui.Pentru ca de obicei cand oamenii nu detin proprietatea unei idei, au tendinta sa se opuna, sa o refuze.Pur si simplu nu le place sa aiba sentimentul ca sunt manipulati.
Cu alte cuvinte atitudinea mea fata de schimbare depinde foarte mult de situatia in care, ea este initiata de mine, sau imi este impusa de catre altcineva (ceea ce ma face sa ma plasez in opozitie fata de ea).Digeram mult mai usor un raspuns care vine din partea noastra decat altul care vine din exterior.In acest context, daca vrem sa ajutam pe ceilalti, trebuie doar sa stim sa punem intrebarile potrivite.Intrebarile potrivite vor conduce la randul lor la raspunsuri potrivite.Si in cele din urma raspunsurile potrivite vor conduce catre constientizare si in final catre o schimbare.
Acum vreau sa impartasesc cu voi o experienta personala.In una din zilele saptamanii eram la volan si conduceam spre casa, venind de la servici.Eram obosit si prins cu gandurile in problemele de peste zi, total absent la ce se intampla in trafic.Mergeam parca mai mult visand cu ochii deschisi.Eram blocat in alta lume.Nu constientizam nimic in jurul meu.Ma aflam pe pilot automat si singurul lucru de care imi aduc aminte a fost clipa in care m-am trezit la realitate ... eram in parcare...cu mainile pe volan ...cu ochii fixati in masina din fata si incercam sa realizez cum am ajuns acolo.Ce s-a intamplat cu mine? Cum am ajuns aici ? Cine a condus in locul meu ?
In acel moment am realizat cat de puternice sunt obiceiurile, automatismele si cum preiau ele controlul asupra noastra fara ca macar sa putem constientiza.Am mai ramas cateva momente in masina si ma gandeam la acest lucru.Imi punem tot felul de intrebari.Ma intrebam daca as putea sa transform aceste obiceiuri in ceva constructiv, care sa ma ajute pe termen lung.Atunci mi-a picat fisa.Mi-am dat seama ca obiceiurile noastre reprezinta o arma puternica in drumul nostru catre un scop anume, catre succes.Insa depinde numai de noi daca vom sti sa o folosim pentru a ne realiza scopurile sau pentru a ne indeparta de ele.
Cineva spunea ca pe piatra de mormant al unui om pesimist, negativist ar trebui sa scrie ceva de genul : "Ma asteptam la asta !" Sunt intru totul de acord pentru ca o adevarata provocare se amplifica in momentul cand am de a face cu oameni negativisti, prea sensibili sau prea grijulii.
Acum ceva timp vazusem intr-un birou aceste cuvinte, care au fost pentru mine o sursa importanta de inspiratie :
- nu privi - s-ar putea sa vezi
- nu asculta - s-ar putea sa auzi
- nu gandi - s-ar putea sa afli
- nu lua hotarari - s-ar putea sa gresesti
- nu alerga - s-ar putea sa te accidentezi
- nu trai - s-ar putea sa mori
- nu te schimba - s-ar putea sa progresezi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu