Pagini

duminică, 14 octombrie 2012

Am defecte si calitati !

    O seara foarte lunga de 14 octombrie 2012.Am ramas singur in camera, doar cu gandurile mele.Ascult o melodie relaxanta cu accente de meditatie.Este ora 2 noaptea si nu am somn.Milioane de ganduri se agita in capul meu sa iasa la suprafata, iar eu ma tot impotrivesc.Nu stiu de ce, dar ma resemnez la un moment dat si le las.Le las sa puna stapanire pe mine.DA ! Am defecte multe dar si calitati.In noaptea asta vreau sa vorbesc despre un defect al meu, care inca nu stiu sigur cum sa-l cataloghez.
    Sunt o persoana egoista ... sau cel putin asa ma vad unii oameni.Sunt individualist.Adica o persoana care se gandeste numai la binele sau.Eu sunt cel mai important.Eu sunt centrul universului.Eu vreau iubire si atentie.Eu vreau admiratie si succes.Eu vreau.Eu am.Eu sunt.
    Si daca stau mai bine si ma gandesc, ce este rau in asta ? Cu totii avem un EGO al nostru.Cu totii vrem sa ne simtim importanti sa fim admirati.Un vechi proverb spunea ca "nu poti oferi ceva dintr-o cupa goala".Cu alte cuvinte nu poti sa iubesti pe altcineva daca nu te iubesti mai intai pe tine, nu poti sa fi o persoana generoasa daca nu ai intai pentru tine suficient, nu poti invata pe altii daca tu nu ai invatat la randul tau.Ca si concluzie, trebuie sa incepi mereu cu tine ca sa poti oferi la randul tau si celorlalti.
   Probabil am fost educati sa credem ca egoismul este ceva rau la baza, iar altruismul o calitate foarte nobila.Egoismul este un lucru perfect normal.Ne-am nascut cu el.Este scris in codul nostru genetic.El este ca un mijloc de autoconservare.Ne ajuta sa evoluam, sa vrem ce este mai bine pentru noi.EGO-ul nu este un lucru rau daca ne educam in privinta lui.Dar mare atentie cand se exagereaza ! Atunci devine distructiv nu doar pentru noi, ci si pentru cei din jurul nostru.Carl Gustav Jung spunea ca un om ar trebui sa-si dezvolte un ego sanatos pana la jumatatea vietii si apoi sa se ocupe de latura sa spirituala in cea de-a doua jumatate a vietii sale.
   Ego-ul ne ajuta sa supravietuim, sa obtinem nevoile de baza.Nevoia de hrana, de sex, de securitate.Adica primele trepte din piramida lui Maslow.Dar oare noi nu vrem sa evoluam ? Sa depasim acele nevoi primare, inferioare ? Exista si o vorba aici "ce te ajuta sa ajungi la un anumit nivel de evolutie te opreste sa treci la urmatorul".
  Fiecare atitudine pe care o avem , fiecare actiune pe care o facem are in spate mai multi factori determinanti care cateodata pot fi si contradictorii.Bine sau rau.Egoist sau altruist.Stiti exact ca in filozofia chineza Yin si Yang, concepte ce reprezinta forta primordiala si complementara ce compun universul.In concluzie cele doua coexista, nu se poate una fara cealalta.Si uite asa m-am vindecat eu de egoism. :)
   As vrea sa mai scriu dar ma opresc aici.Imi este somn.Data viitoare promit sa intru mai mult in amanunte.Va doresc o noapte senina !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu