Pagini

duminică, 30 septembrie 2012

Eu sunt Cristian , tu cine esti ?


   In seara asta mi s-a umplut paharul.Nu mai suport persoanele care poarta masti, care sunt false, cu atat mai mult cu cat ele imi sunt foarte apropiate.Vorbesc multe lucruri si parca nimic nu este real din vocea lor.Nimic nu se transmite cu autenticitate.Simteam nevoia sa scriu despre asta.Simteam nevoia sa ma descarc si sa incerc sa fiu eu putin mai real si mai sincer daca ceilalti se ascund si nu au curajul sa vorbeasca din inima.Stim cu totii ca absolut fiecare mod de comunicare conteaza enorm de mult.Cand te duci sa cumperi apa de la magazinul din colt trebuie sa incerci sa spui mai mult decat ""o apa, va rog" si sa astepti apoi linistit restul.Deschide ochii si cerceteaza ce se afla dincolo de tejghea.Incearca sa te uiti in ochii persoanei respective si sa vezi dincolo de automatismele obisnuite.Provoaca-l sa-ti vorbeasca! Sa comunice cu tine - "Cine esti tu? Ce te aduce pe aici ? Ce simti cu adevarat in acel moment ?" Pentru ca secretul unei comunicari corecte, consta in faptul ca, raspunderea pentru orice fel de comunicare este in primul rand a mea, fara sa acuzam pe celalalt ca este un antisocial.Suntem responsabili de comunicarea noastra ! Scopul este acela sa renuntam la orice fel de automatisme, produse din frica de interactiune si sa incercam sa initiem o conversatie autentica, sincera.Sa spui "buna ziua" cum trebuie inseamna sa vezi cealalta persoana, sa iei cunostinta de ea sa te manifesti fata de ea si sa fi pregatit ca ea sa se manifeste fata de tine.Prima impresie tine mai mult de implicarea care o avem cu persoana de fata, si mai putin de actorul care isi spune replica si apoi pleaca din viata noastra ! :)
  Problema aici este ceva mai delicata, in sensul ca societatea ne-a invatat aceste automatisme si sa rostim cuvintele intr-un mod impersonal care nu ne caracterizeaza.Si toate astea pentru ca asa este frumos, asa este civilizat sa facem.Oare chiar asa sa fie ? Eu sunt de parere ca un salut autentic si lipsit de prejudecati, de masti te face sa cresti in stima celorlalti si te va ajuta sa te integrezi mult mai usor in orice grup social.

Cu alte cuvinte trebuie sa inlocuim acel banal "buna ziua" cu "te simt, te vad".Cand spui "te vad" te concentrezi atat pe situatia respectiva dar si pe sufletul persoanei din fata ta.

2 comentarii:

  1. Cristi oamenii nu se mai vad pe ei..nu se aud, nu stiu ce simt..dar tu vrei sa fie atenti cu altii. Vreau sa cunosc macar 3 persoane care au capacitatea de a se gandi si la altii...3...e mult?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate Olena.Dar cel mai bun mod de a incepe sa te vezi pe tine, sa te auzi , sa stii ce simti si sa te descoperi este sa lucrezi cu cel din fata ta.Pentru ca numai cu ajutorul lui poti lucra si la dezvoltarea ta.Nu este usor sa faci asta.E mult mai usor sa dai vina pe altii sau pe situatii decat sa cauti raspunsul la tine.

    RăspundețiȘtergere